Sådan bruger du video til at tiltrække nye medarbejdere

Employer branding videoer og rekrutteringsvideoer er helt afgørende for at tiltrække de rette talenter til arbejdspladserne. Men hvilken type video skal du vælge til lige netop din virksomhed? Her får du et par bud på de forskellige muligheder, der findes på markedet.

1. Kultur- & Værdibaserede Employer Branding Videoer

I kultur- & værdibaserede employer branding videoer er der typisk et fokus på virksomhedens værdier, mission og arbejdsmiljø gennem interviews med medarbejdere og ledere samt stemningsbilleder fra arbejdspladsen. Fordelen ved denne type video er, at det giver virksomheden en stærk branding og får vist arbejdspladsen “indefra”. Samtidig vil den have en god chance for at tiltrække kandidater, der har samme værdisæt som jer.

Til gengæld kan der være risiko for en lidt kedelig og uvedkommende video, hvis ikke man har fat i den stærke fortælling i videoen.

2. Medarbejderfortællinger & Testimonial-videoer

Et alternativ kan være de såkaldte medarbejdervideoer / testimonials, hvor medarbejdere i videoen fortæller om deres indtryk af arbejdspladsen, og hvorfor de nu engang er så begejstrede for deres job. En helt klar fordel ved disse videoer er, at de virker autentiske og relaterbare. Det er nemt for seeren at identificere sig med de medvirkende og samtidig få et indblik i den hverdag, der måske venter.

Når det så er sagt og skrevet, så er det også et videoformat, der kræver en del af den eller de medvirkende medarbejder(e). Det endelige udtryk afhænger nemlig i høj grad af deres karisma, samt hvor naturlige de fremstår på kamera. Hvis ikke de virker naturlige i interviewsituationen, er det sandsynligt, at det kommer til at virke iscenesat.

Employer branding video produceret for Andel sammen med Jobindex.

3. "A Day in the Life" Videoer

Et af mine egne favoritformater inden for genren er “a day in the life”-videoer. Her følger man en medarbejder igennem en typisk arbejdsdag. Oftest ser man ikke den medvirkende medarbejder i selve interviewsituationen, men hører kun interviewet på lydsiden, mens billedsiden er fyldt med stemningsbilleder, hvor medarbejderen udfører sine typiske arbejdsopgaver.

Det er med andre ord en videotype, hvor man som seer ret præcist kan se, hvad jobbet går ud på. Det kan derfor blive meget konkret og informativt, men kan måske blive uinteressant for nogle ansøgere, fordi det bliver så specifikt. Derudover kræver det også, at storytellingen i interviewet er helt på plads for skabe det rigtige flow.

4. Job-specifikke Rekrutteringsvideoer

Et meget vellidt format er de job-specifikke rekrutteringsvideoer, hvor der i videoen fokuseres på en bestemt stilling, specifikke opgaver og konkrete krav til ansøgeren. Disse bruges i sagens natur kun i forbindelse med konkrete jobopslag og tiltrækker derfor normalt kun relevante ansøgere, da de ret enkelt klargør om det pågældende job er noget for dem.

Til ulemperne hører dog, at hurtigt kan blive tekniske og kedelige. Og så har de selvfølgelig en ret begrænset levetid, da stillingerne hele tiden ændrer sig.

5. Kreative og Humoristiske Videoer

Man kan også overveje at bruge humor eller en unik vinkel for at skille sig ud. Det kan øge mulighederne for deling og engagement. Det kan dog også være en relativt farefuld færd, da humor og skæve vinkler dels kræver en rigtig veludført produktion, for at de fungerer, dels kan være rigtig svære at få til at ramme bredt. Så der er i stedet en risiko for at lande mellem to stole.

Det bedste valg afhænger af din virksomheds mål, målgruppe og ikke mindst virksomhedskultur. En kombination af flere typer kan derfor ofte give det bedste resultat.

Rekrutteringsvideo produceret for Holbæk Kommune sammen med Genitor.